Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopgenomenparochie

Gemeente Bornem
Locatie Omgangstraat 2, Bornem (Antwerpen)

• Adrescontrole Bornem (adrescontroles: 09-12-2007 - 09-12-2007).
  • Inventarisatie Bornem (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopgenomen en pastorie met omgeving

Beschrijving

Ingericht als pastorie sedert 1945, toen de oude pastorie gesloopt werd om de doorgang achter het kerkkoor te verruimen.

Alleenstaand, onderkelderd breedhuis, in 1843 opgetrokken op de plaats van de vroegere vierschaar. Oorspronkelijk gecementeerde, recent gedecapeerde, neoclassicistische lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met klokkentorentje (nok parallel aan straat, kunstleien); dubbelhuisopstand. Verhoogde begane grond en rechthoekige muuropeningen, met gietijzeren leuningen op de bovenverdieping Onze-Lieve-Vrouwebeeld in rechter hoeknis. Later aangebouwde garage links. Het oorspronkelijke voortuintje en ijzeren hek, nog zichtbaar op oude foto's moesten plaats ruimen voor de wegverbreding.

• S.N.,
  • Profiel van Klein-Brabant, p. 311.