erfgoedobject

Burgerhuis De Moriaen

bouwkundig element
ID
206706
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206706

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Moriaen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Moriaen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Volgens de bouwvergunning van 1923 werd dit pand, dat drie bouwlagen en vier traveeën telt onder een diepgericht zadeldak in combinatie met een plat dak, door de voormalige brouwerij "La Vignette" opgetrokken als huis "DE MORIAEN" en "CAFE LYRIQUE", zie ook de respectievelijke opschriften onder de geveltop en boven de pui. Voor het uitzicht werd geopteerd voor een benaderende reconstructie van het vooroorlogse huis "Den Moriaen", dat voorheen samen met zijn buur "Den (Gulden) Rinc" één laatgotisch ensemble vormde en vermoedelijk opklom tot de beginjaren van de 16de eeuw (volgens R. Lemaire). In 1904 hadden de verkommerde toestand en aanpassingsnoden geleid tot restauratie met gedeeltelijke wederopbouw van dit pand door Th. Van Dormael. De naoorlogse wederopbouwplannen staan op naam van architect L. Govaerts.

Bak- en witte natuurstenen (onder meer Gobertange en Pouillenay) voorgevel waarvan structuur en detaillering typerend zijn voor de Brabantse laatgotische bouwtrant. Bovenbouw in overstek op korfbogen met kraagstenen, opgevangen door colonnetten; opengewerkte bovenverdiepingen met registers van kruisvensters; beëindiging door een getrapte geveltop met octogonale flankeerzuiltjes, die door beeldhouwer Van Cuyck(?) versierd werden met spuwers en schildhoudende leeuwen met embleem van de brouwerij "La Vignette". De over nummer 11 en 13 doorlopende, huidige beglaasde ijzeren benedenluifel werd aangebracht in 2001. Het pand paalt met zijn achterbouw aan de Kiekenstraat, waarvan de aanpassing met een bouwlaag hoge gevel - samen met een aantal interne verbouwingen - dateert van 1955 (architect J. Maloens).

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 66099/67612 (bouwvergunning 12.12.1904); Ruimtelijke Ordening: Algemene Inventaris 353 B (bouwvergunning 11.05.1923); dossier 80364/108495 (krantenartikel Le Soir 28.05.1927: "La Restauration de Louvain. Les Maisons de la Grand’Place"); dossier 112303 (bouwvergunning 10.08.1955).
  • CELIS J. & UYTTENHOVE P., De Wederopbouw van Leuven na 1914, Leuven, 1991, p. 132-134.
  • LEMAIRE R., Ancienne architecture domestique à Louvain, in Bulletin des Métiers d’Art, jaargang 4, nummer 5, 1904, p. 129-133.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis De Moriaen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206706 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.