erfgoedobject

Café In Den Engel

bouwkundig element
ID: 206709   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206709

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café In Den Engel
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt
    Deze bescherming is geldig sinds 15-12-2016

Beschrijving

Zogenaamd "IN DEN ENGEL" (opschrift op de borstwering van de derde bouwlaag), in 1922 ontworpen door architecten L. Govaerts en G. Decock met café-etablissement op de begane grond en woonfunctie op de verdiepingen. Hoog en smal wederopbouwpand van vier bouwlagen en twee traveeën onder een plat dak. De voorgevel, die boven de blauw hardstenen plint volledig bezet is met een wit natuurstenen parement en die risalietvormig werd uitgewerkt, onderscheidt zich door zijn eerder strakke vormgeving die op een geïnterpreteerde wijze teruggrijpt naar het 18de-eeuwse Frans classicisme. Ordonnantie met rechthoekige bovenvensters in pseudo-fronton omlijsting, ter hoogte van de tweede bouwlaag gemarkeerd door een doorlopende balustrade waarboven centraal op een sokkelelement een engelenbeeld prijkt dat op naam staat van beeldhouwer E. Rombaux en op de hoeken versierd is met vuurpotten. Karakteristieke vorm- en decorelementen – al of niet verguld – zijn verder de gegroefde voluutconsoles met drop, de spiegel-, kraallijst- en gestraalde sterren- en zonmotieven, en de bekroning door een driehoekig fronton met klossen, in combinatie met een attiek. Schrijnwerk met behouden roedeverdeling.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, Ruimtelijke Ordening: Algemene Inventaris 356 B (bouwvergunning 11.12.1922).
  • CELIS J. & UYTTENHOVE P., De Wederopbouw van Leuven na 1914, Leuven, 1991, p. 130-131.

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Café In Den Engel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206709 (Geraadpleegd op 10-07-2020)