Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Breedhuizen met 19de-eeuws uitzicht, twee bouwlagen onder pannen zadeldaken met zelfde nokhoogte.

Numer 11, met gecementeerde lijstgevel en onregelmatige ordonnantie, resulteert uit een verbouwing en verhoging in 1864 van een oude, vermoedelijk tot de 17de eeuw opklimmende kern (die samen met het voormalige nummer 9 één ruim pand vormde) tot een breedhuis van drie traveeën - waaronder een smalle centrale deurtravee -, dat naderhand werd uitgebreid met de eerste twee traveeën van het belendende nummer 13.

Nummer 13, een afgeschuind hoekpand van 1869, werd in afwijking van de bouwaanvraag opgetrokken met zeven traveeën in plaats van vijf; de eerste twee traveeën aan Halfmaartstraat werden later geïncorporeerd bij nummer 11. Lijstgevel van baksteen - voorheen bepleisterd - met verwerking van zandsteen voor de plint en de rechthoekige deuromlijsting. Geprononceerde, beschilderde cordon-, druip- en kroonlijsten. Vernieuwd schrijnwerk.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie