Stadswoning naar ontwerp van J. Goyers

Beschrijving

Volgens de bouwvergunning van 1926 opgetrokken op nieuwe vooruitgeschoven rooilijn (1 meter 80), naar ontwerp van architect J. Goyers (zie ook de plintinscriptie).

Enkelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak, met brede rsisalietvormende venstertravee en smallere eerste travee die beneden is opgevat als doorgang. Opgetrokken uit baksteen met een eclectische voorgevel waarin een gemengde art-nouveau- en art-deco-inslag. Gebruik van blauwe hardsteen voor de sokkel, lekdrempels, het lijstwerk en balkon met ijzeren leuning, en typerende vormgeving die zich uit in de hoefijzerboogvormige omlijstingen voor de doorgang en het benedenvenster waarvan de benedendorpel echter later werd verlaagd; voorts ook in het panelendecor en in de getrapte afwerking voor de spaarvelden. Schrijnwerk en kroonlijst werden inmiddels vernieuwd.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 86046 (bouwvergunning 07.06. 1926).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie