erfgoedobject

Wederopbouwstadswoningen

bouwkundig element
ID: 206717   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206717

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ontworpen door architect G. Sterckx, ensemble van twee wederopbouwpanden met drie bouwlagen onder zadeldak en oorspronkelijk achterliggende ateliers. Naast inscripties met de huisnaam "Villa Alphonse" en de architectennaam refereert in nummer 18 de gevelsteen "OSB - 1917" met schild aan het bouwjaar en de oprichting van het pand door het "Oeuvre Suisse Belge"; voor nummer 20 dateert de bouwvergunning van 1919.

Ingehouden, klassiek historiserende architectuur met bovenbouw telkens opgevat met brede middentravee waarin de deurvensters en smalle zijtraveeĆ«n. De gevels zijn volledig bezet met natuur(simili)steen, geleed door doorgetrokken kordons en voorzien van muuropeningen met afgeronde bovenhoeken, op de hoofdverdieping van nummer 18 als een drielicht in bow window; in nummer 19 getoogde poort die leidde naar de ateliers en - later verlaagde - vitrine. Verfijnde detailleringen in het ijzerwerk van deur, poort en balkons. Nog deels behouden origineel schrijnwerk en in nummer 18 ook behouden oorspronkelijke aflijning met houten kroonlijst op sierlijk uitgewerkte consoles. Laatstgenoemd pand is heden geĆÆntegreerd in het aanpalende Miniemeninstuut (Diestsestraat nummer 163) en bewaart nog ten dele zijn originele binneninrichting, onder meer een salon met art deco vormgeving voor plafond en schouw.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 77361 (bouwvergunning 16.01.1917); dossier 78900 (bouwvergunning 21.11.1919).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Wederopbouwstadswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206717 (Geraadpleegd op 25-09-2020)