Arbeidershuizen en stadswoningen

Beschrijving

Bescheiden arbeidershuizen of ietwat ruimere rijhuizen uit de jaren 1900-1910, met twee à drie bouwlagen - de derde soms resulterend van een latere verhoging - en twee traveeën - de venstertravee veelal breder - onder zadeldak. In de bakstenen gevels zorgen de witte steenlagen en boogstenen voor een picturaal effect. Plint, deuromlijstingen, sluitstenen, lekdrempels en lateien werden uitgevoerd in blauwe hardsteen. De muuropeningen zijn doorgaans getoogd, op de begane grond vaak echter ook rechthoekig, het venster dan onder een latei of I-balk met rozetten. Zie nummers 99-107, 114 (1901, architect J. Costermans), 116, 118 (vermoedelijk van 1905 en door architect C. Goemans), 120 (met vensterrisaliet), 142 (hoekhuis met de Tweewatersstraat van 1904, architect A. Spreutels); 148-156, 162 (1913) en 166 (met een bijkomend souterrain). Bij een aantal panden bleef nog de originele houten kroonlijst met modillons of consoles bewaard.

Nummers 57-63 vormen een sobere huizenrij in repetitieve opstelling onder doorlopende kroonlijst, met bijkomend verwerking van gesinterde baksteenlagen. Het schrijnwerk bleef nog ten dele bewaard. Het belendende nummer 65 vormde in oorsprong twee gelijkaardige panden die recent werden aangepast tot het huidig voorkomen.

Nummers 67-71 vertonen een rijkere, neorenaissance getinte uitwerking met typerende booglijsten en sluitstenen: het door een balkon gemarkeerde nummer 67 werd vermoedelijk in 1903 ontworpen door architect G. Mommaels.

In nummers 95, 97, 144 en 146 (met latere mansardeverdieping en dakvenster) zorgen de decoratief uitgewerkte muurbanden en azuurblauwe boogstenen voor een bijkomend picturaal effect: nummer 144 werd in 1905 ontworpen door architect C. Herpoel, nummer 146 werd vergund in 1908.

Nummer 109, in 1909 ontworpen door architect Th. Van Dormael, onderscheidt zich in de straatwand door zijn rusticaplint.

Nummers 117-127 vormt een geheel dat een afwijkend schema vertoont met centrale enkelvoudige travee in de bovenbouw: de gespiegelde nummers 117 en 119 werden vermoedelijk in 1908 ontworpen door architect O. Devos.

Nummers 129-131, gemarkeerd door een brede poort en diamantkopsleutels, werd in 1907 naar ontwerp van architect O. Devos opgericht als woning met bijhorend een stalling en remise.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 63712 (bouwvergunning 16.10.1901); dossier 67289 (bouwvergunning 31.08.1905); dossier 66591 (bouwvergunning 29.12.1904); dossier 74974 (bouwvergunning 14.08.1913); dossier 65219 (bouwvergunning 04.06.1903); dossier 66855 (bouwvergunning 16.03.1905); dossier 70175 (bouwvergunning 13.07.1908); dossier 70805 (bouwvergunning 22.03.1909); dossier 70542 (bouwvergunning 03.12.1908); dossier 69395 (bouwvergunning 30.09.1907).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie