Brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij

Beschrijving

Het huidige restaurant "De Cuythoek" is vermoedelijk een restant van een voormalige brouwerij, gelegen aan het gelijknamige plein en palend aan het toegangsgebouw van de Sint- Raphaëlklinieken. Dit pand grensde eertijds aan een andere brouwerij "Het Keysershof" in de oude Palingang, beide gesloopt in 1927 en vervangen door de universitaire ziekenhuizen in 1961. Volgens A. Cresens werd de poort van de voormalige brouwerij in 1910 geïncorporeerd in het "Kasteel van Pauwels" of "Twee Leeuwen" in Everberg.

Wellicht 18de-eeuws U-vormig complex met 15de-eeuwse kern, gevormd door drie vleugels rondom een binnenkoer, die toegankelijk is via een poort. Baksteenbouw met een in de 19de eeuw sterk verbouwde straatgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met getoogde vensteropeningen in omlijstingen van gesinterde baksteen, in de linkse travee een korfboogpoort in zandkalkstenen omlijsting, en geheel rechts een bouwnaad van de vroegere hardstenen toegangspoort van Het Keysershof.

Koervleugels van twee tot drie bouwlagen opengewerkt met steekboogvensters, en besloten door een zadeldak met een laadvenster onder schilddak.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 92906 (bouwvergunning 08.02.1934).
  • CRESENS A., Van de Leuvense Kuithoek naar Everberg, in Salsa, jaargang 3, nummer 1, Leuven, 2007, p. 4-5.
  • DE COOMAN M., De Leuvense gangen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, 1980, p. 136-137.
  • PEETERS M., Gids voor oud Leuven, Antwerpen, 1983, p. 118-121.
  • UYTTERHOEVEN H., Leuven in oude prentkaarten, deel 2, Zaltbommel, 1977, p. 104.