erfgoedobject

Stadswoning naar ontwerp van F. Vandendael

bouwkundig element
ID
206731
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206731

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijwoning in wederopbouwstijl opgetrokken in 1924 naar een ontwerp van F. Vandendael. Baksteenbouw van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met geprofileerde houten kroonlijst op consoles.

De lijstgevel is horizontaal geritmeerd door de hardstenen plint, het cordon boven de eerste en dito muurband boven de tweede bouwlaag en opengewerkt met rondboogvormige muuropeningen in hardstenen blokomlijstingen. Kenmerkend is de tussen penanten gevatte, risalietvormige venstertravee, het halfrond balkon met smeedijzeren balustrade op een als weelderige rozenstruik gebeeldhouwde console van blauwe hardsteen, en de rechthoekige deur met rondboogvormig bovenlicht, hardstenen negblokomlijsting en dito kalf.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 83843 (bouwvergunning 10.03.1924).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning naar ontwerp van F. Vandendael [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206731 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.