erfgoedobject

Stadswoning naar ontwerp van F. Vandendael

bouwkundig element
ID: 206731   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206731

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijwoning in wederopbouwstijl opgetrokken in 1924 naar een ontwerp van F. Vandendael. Baksteenbouw van twee travee├źn en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met geprofileerde houten kroonlijst op consoles.

De lijstgevel is horizontaal geritmeerd door de hardstenen plint, het cordon boven de eerste en dito muurband boven de tweede bouwlaag en opengewerkt met rondboogvormige muuropeningen in hardstenen blokomlijstingen. Kenmerkend is de tussen penanten gevatte, risalietvormige venstertravee, het halfrond balkon met smeedijzeren balustrade op een als weelderige rozenstruik gebeeldhouwde console van blauwe hardsteen, en de rechthoekige deur met rondboogvormig bovenlicht, hardstenen negblokomlijsting en dito kalf.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 83843 (bouwvergunning 10.03.1924).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning naar ontwerp van F. Vandendael [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206731 (Geraadpleegd op 20-02-2020)