erfgoedobject

Modernistisch woonhuis van professor Van der Mueren

bouwkundig element
ID
206733
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206733

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige woning van professor Floris Van der Mueren (1890-1966), de eerste in het Nederlands docerende professor muziekwetenschap.

Breedhuis dat opgetrokken werd in baksteen en blauwe hardsteen, als een dubbelhuis van deels twee, deels drie bouwlagen onder een plat dak. De modernistische lijstgevel heeft een verticaliserend linkerdeel met nagenoeg vierkante muuropeningen over drie bouwlagen, en een horizontaal geleed rechterdeel met hardstenen plint, dito puilijst, een deurportaal met langgerekt bovenlicht en bandvensters over twee bouwlagen. De hardstenen puilijst en houten kroonlijst verbindt beide delen. Typerend zijn voorts de met metaalnetten vervaardigde borstweringen en diefijzers. Het Leuvense Stadsarchief bewaart een goedgekeurde bouwaanvraag met een uit 1937 daterend gevelontwerp van Jacques Emile-Louis Stevens. Dit ontwerp, een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak, met perfect symmetrische gevelopstand wijkt echter volledig af van de bestaande toestand.

Interieur. Merkwaardig grondplan met centrale hal en trap tegen de zijgevel waarrond een split-level kameropstelling. Oorspronkelijk binnenschrijnwerk, parketvloeren, lichtarmaturen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 98214 (bouwvergunning 12.08.1937).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Modernistisch woonhuis van professor Van der Mueren [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206733 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.