erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis van 1908

bouwkundig element
ID
206738
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206738

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1908 gebouwd neoclassicistisch breedhuis met drie traveeën in de eerste en twee traveeën in de tweede bouwlaag onder een pannen zadeldak. De met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel is opengewerkt door rechthoekige muuropeningen op de begane grond en getoogde vensters in de bovenbouw. Typerend zijn de diverse in de cementering aangebrachte geveldecoraties: hoofdgestel onder driehoekig fronton, geprofileerde cordons, friezen, kwarthol geprofileerde vensteromlijstingen, gekrulde waterlijsten, festoenen en paneelwerk. Op de begane grond bevindt zich de deur in een hardstenen platte bandomlijsting en een grote poort onder I-profiel met rozetjes. Het houten schrijnwerk bleef bewaard; de kroonlijst werd vernieuwd.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 69798 (bouwvergunning 16.03.1908).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis van 1908 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206738 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.