erfgoedobject

Eclectische bel-etagewoningen

bouwkundig element
ID
206739
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206739

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectische bel-etagewoningen uit 1908, die naar ontwerp van O. Devos werden opgetrokken als enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedaken met dakvenster. De lijstgevels in rode baksteen - gekenmerkt door een hardstenen plint en muurbanden van witte en gesinterde baksteen - zijn opengewerkt door middel van korfboogdeuren en getoogde vensteropeningen met natuurstenen sluit- en aanzetstenen. Typerend zijn de houten erkers en buikige balkons met zweepslagmotief in art-nouveaustijl en de neoclassicistische diamantkopsluitsteen met bolbekroning boven de deur. Het houten schrijnwerk van deuren en vensters bleef bewaard, net zoals de kroonlijst op consoles in nummer 90.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 69780 (bouwvergunning 16.03.1908).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectische bel-etagewoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206739 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.