erfgoedobject

Bel-etagewoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl

bouwkundig element
ID
206751
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206751

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bel-etagewoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl in 1914 opgetrokken door E. Mispelter als eigen woning. Enkelhuis van twee traveeën, een souterrain en twee bouwlagen onder een leien mansardedak met centrale dakkapel. De gevel, opgetrokken in baksteen en witte natuursteen, wordt getypeerd door speklagen, kruisvensters met negblokomlijstingen en dubbel ontlastingssysteem, en een houten kroonlijst op klossen. Voorts een rondboogdeur met gekorniste waterlijst onder een oculus op voluten en een korfboogvormig bel-etagevenster met Frans balkon. Fraaie metalen deur met waaiervormig bovenlicht.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 75846 (bouwvergunning 18.05.1914).
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven Weleer. Op de Westhelling en langs de Vesten, deel 6, Leuven, 1990, p. 122.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bel-etagewoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206751 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.