erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
206759
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206759

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrij ruime eclectische woning die de hoek markeert met de Bogaardenstraat en die volgens de bouwvergunning werd ontworpen in 1923 door architect J. Vranckx (Brussel/Sint-Joost-ten-Node). Het pand telt drie bouwlagen en tweemaal drie traveeën, onder een afgeschuinde en gecombineerde zadelbedaking.

Het werd opgetrokken in een ingehouden, gemengde renaissance/barok geïnspireerde wederopbouwstijl, met een karakteristiek contrasterende toepassing van witte natuursteen op een rode bakstenen achtergrond. Meest geprononceerd is de vormgeving van de rechtse gevelpartij: een breed omlijste korfboogdeur onder waterlijst en ovaal oculus markeert de begane grond; een overkragende bovenbouw op steekboogarcade eindigt op een gecombineerde hals- en trapvormige geveltop. Voorts zijn de gevels gestructureerd door smalle of brede korf- en steekboogvensters, al of niet voorzien van ijzeren balkonleuningen in de hoektraveeën of van borstweringen met diamantkopmotief centraal binnen een ruitvormig metselverband onder de lekdrempels in de eerste twee bouwlagen. Sierankers en vernieuwde houten dakvensters.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 83170 (bouwvergunning 25.06.1923).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206759 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.