Herenhuis ontworpen door A. Roosenboom

Beschrijving

Vergund in 1921 en ontworpen door de Brusselse architect A. Roosenboom (zie de inscriptie rechts op de sokkel), markante wederopbouwarchitectuur geïnspireerd op de Lodewijk XV-stijl en opgetrokken uit baksteen, met verwerking van witte natuursteen en arduin.

Met zijn volume van twee bouwlagen + mansardeverdieping en zeven traveeën onderscheidt het pand zich in het straatbeeld door zijn symmetrische opbouw met nadrukkelijke opdeling in twee registers, geaccentueerde centrale ingangspartij, en bredere en hoger opgetrokken hoekpartijen onder een gebogen paviljoendak. De hoekrisalieten kregen een effectvolle uitwerking met opeenvolgend imitatiebanden en pilastergeleding, verbonden korfbogige en schouderbogige poort- en vensteromlijstingen, en bijkomende volutenbegrenzing voor de bovenste geleding met oculus. In de middentravee omkaderen elegante Lodewijk XV-omlijstingen de centrale ingangsdeur en het aansluitende deurvenster dat gemarkeerd is door een sierlijk ijzeren balkonhek. Voorts zijn de beneden- en bovenvensters gevat in een bandomlijsting en is de gevel getypeerd door karakteristieke ornamenten. Opvallend is ten slotte nog het schrijnwerk van deur en poort, vensters, oculi en mansardevensters. Achterliggende tuin van de Willemsstraat afgesloten door bakstenen muur.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80102 (bouwvergunning 18.02.1921).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie