erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van A. Stevens

bouwkundig element
ID
206769
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206769

Juridische gevolgen

Beschrijving

Drie bouwlagen en drie traveeën tellend enkelhuis met voorgevel in een classicistisch geïnspireerde wederopbouwstijl, door architect A. Stevens ontworpen in 1920. De gevel is stijlvol opgevat, met een parement van natuursteen verwerkt met arduin, en een gevelhoge geleding door lisenen waartussen verdiepte rondbogige muuropeningen op de begane grond en rechthoekige in de bovenbouw. Opvallende accenten vormen verder de balustrades voor de benedenvensters en in de bekronende attiek, de ijzeren leuningen van de Franse balkons en het uitkragende balkon in de benadrukte deurtravee, en de typische ornamenten die omlijstingen en borstweringen sieren.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79689 (bouwvergunning 05.07.1920).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bondgenotenlaan en omgeving

  • Is deel van
    Koning Leopold I-straat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis naar ontwerp van A. Stevens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206769 (Geraadpleegd op )