erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van A. Stevens

bouwkundig element
ID
206769
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206769

Juridische gevolgen

Beschrijving

Drie bouwlagen en drie traveeën tellend enkelhuis met voorgevel in een classicistisch geïnspireerde wederopbouwstijl, door architect A. Stevens ontworpen in 1920. De gevel is stijlvol opgevat, met een parement van natuursteen verwerkt met arduin, en een gevelhoge geleding door lisenen waartussen verdiepte rondbogige muuropeningen op de begane grond en rechthoekige in de bovenbouw. Opvallende accenten vormen verder de balustrades voor de benedenvensters en in de bekronende attiek, de ijzeren leuningen van de Franse balkons en het uitkragende balkon in de benadrukte deurtravee, en de typische ornamenten die omlijstingen en borstweringen sieren.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79689 (bouwvergunning 05.07.1920).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Bondgenotenlaan en omgeving

  • Is deel van
    Koning Leopold I-straat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis naar ontwerp van A. Stevens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206769 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.