erfgoedobject

Winkel- woonhuis

bouwkundig element
ID: 206771   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206771

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel-woonhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Gecombineerd breed- en diephuis dat in de geveltop "19/23" gedateerd is en ontworpen werd door L. Govaerts als een winkel- woonhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, met een volgens de principes van de wederopbouw geïnterpreteerde trapgevel met zandkalkstenen parement.

De gevel - met opschrift "au petit lovaniste" in de eenvoudige, rechthoekige puiomlijsting - is sterk horizontaal geleed door oplopende pilasters die de traveeën van elkaar scheiden en refereren aan de typische skeletstructuur van de late barok. De strakke en weinig gedecoreerde bovenbouw staat in contrast met de weelderig versierde geveltop: een serliana met siersluitsteen en guirlandes, geflankeerd door spiegels met linten, bloem- en bladmotieven; trappen met schelpmotief, pijnappels en toortsen; een oculus met versierde voluutsluitsteen en helemaal bovenop de top een dansend kind op een wereldbol.

 • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79803 (bouwvergunning 11.12.1922).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

 • Is deel van
  Grote Markt en omgeving
  Boekhandelstraat, Brusselsestraat, Eikstraat, Grote Markt, Margarethaplein, Rector De Somerplein (Leuven)

 • Is deel van
  Kortestraat
  Kortestraat (Leuven)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Winkel- woonhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206771 (Geraadpleegd op 13-11-2019)