erfgoedobject

Burgerhuis A la gerbe d'or / In den gulden schoof

bouwkundig element
ID: 206776   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206776

Juridische gevolgen

Beschrijving

Volgens jaarsteen in 1922 opgetrokken hoekpand van drie bouwlagen onder een zadeldak, met één travee aan de Kortestraat, een afgeschuinde hoektravee die uitkijkt naar de Oude Markt en vijf traveeën in de Kiekenstraat.

Het geheel is uitgewerkt in overwegend neotraditionele stijl, met steekboogvormige en rechthoekige vensters in negblokomlijstingen, speklagen, geprofileerde waterlijsten en steigergaten. Typerend zijn de afgeschuinde hoektravee en de (trap?)travee in de Kiekenstraat, respectievelijk met ronde en gebogen erker, die uitlopen op een balkon en bekroond worden door een op de barok geïnspireerd dakvenster, met voluten, oculi en een fronton, gebroken in de hoektravee en een gebogen aan de Kiekenstraat.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

  • Is deel van
    Kortestraat

  • Is deel van
    Oude Markt en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis A la gerbe d'or / In den gulden schoof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206776 (Geraadpleegd op 05-06-2020)