erfgoedobject

Samengevoegde burgerhuizen

bouwkundig element
ID
206777
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206777

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee ter hoogte van het handelsgelijkvloers samengevoegde panden, gevormd door een diephuis - rechts - dat in 1921 ontworpen werd door G. Sterckx, en een in cartouche "1922" gedateerd breedhuis - links - van L. Corthouts.

Nummer 12 (rechts), is een diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een met leien bezet zadeldak. De halsgevel, opgetrokken in baksteen, zandhoudende kalksteen en blauwe hardsteen, is geïnspireerd op de classicerende barok en wordt gekenmerkt door oplopende pilasters met Franse voegen onder een eenvoudig hoofdgestel en een geveltop met een gebogen frontonbekroning, een rechthoekig dakvenster met balustervormig Frans balkon en een versiering van loofwerk, guirlandes en siervazen. Typerend zijn voorts de steekboogvensters met geriemde omlijsting, siersluitsteen en haast gevelbreed balkon in de tweede bouwlaag, en de rechthoekige vensters met negblokomlijsting, oren, siersluitsteen en Frans balkon met balusters en voluutconsoles in de derde bouwlaag. De hardstenen puilijst verwijst naar de oorspronkelijke pui.

Nummer 14 (links) is een breedhuis van één travee en drie bouwlagen onder een mansardedak, met een qua opstand vrij traditionele, eigentijds gedecoreerde lijstgevel die afgelijnd wordt door oplopende pilasters met gestileerde consoles en gekenmerkt wordt door haast gevelbrede, gebogen erkers met drielichten en een rechthoekige dakkapel met boogfronton en siervazen. Voorts zandkalkstenen muurbanden en dito puilijst.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 81077 (bouwvergunning 28.10.1921); dossier 79479 (bouwvergunning 09.09.1921).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Samengevoegde burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206777 (Geraadpleegd op )