Handelspand van 1915

Beschrijving

Eenvoudig handelspand dat in 1915 heropgebouwd werd als een enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak met fraaie, houten dakkapellen in neoclassicistische stijl. De lijstgevel in zogenaamde wederopbouwstijl heeft steekboogvormige muuropeningen, een pui met hardstenen plint, dito puilijst en een zandkalkstenen parement, en een bovenbouw in rode baksteen met sierbanden en ontlastingsbogen in witte natuursteen, en lekdrempels en hoekblokken in blauwe hardsteen. Kenmerkend is het rechthoekig balkon in neoclassicistische stijl met hardstenen balkonplaat op dito voluutconsoles en gietijzeren balustrade. Een houten kroonlijst met langgerekte voluutconsoles lijnt het gevelvlak af.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76490, bouwvergunning (29.04.1915).

Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje