Handelspand met woonst

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelspand met woonst

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oude Markt en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude Markt en onmiddellijke omgeving

Beschrijving

Breedhuis dat door A. Vanden Eynde in 1922 werd ontworpen als een handelspand met woonst, vier traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een zadeldak, met incorporatie van de eeuwenoude doorgang naar de Regavleugel van de Universiteitshallen, die in de 18de eeuw toegang verschafte tot de wijnkelders van de Universiteit.

De lijstgevel in sobere wederopbouwstijl heeft een arcadevormige pui met een hardstenen plint en een deur in de tweede travee - oorspronkelijk de toegang tot de handelsruimte -, en een bovenbouw met oplopende pilasters op gestileerde consoles en sierbanden. De bovenbouw is opengewerkt door steekboogvensters in de tweede bouwlaag en vensters met afgeronde bovenhoeken in de derde bouwlaag, alle voorzien van hardstenen lekdrempels, simili-sluitstenen en dito hoekblokken met groeven. Het gevelvlak wordt afgesloten door een houten kroonlijst met klossen en tandlijst.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 81494, bouwvergunning (13.02.1922).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie