erfgoedobject

Handelspand met woonst

bouwkundig element
ID: 206785   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206785

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis dat door A. Vanden Eynde in 1922 werd ontworpen als een handelspand met woonst, vier travee├źn breed en drie bouwlagen hoog onder een zadeldak, met incorporatie van de eeuwenoude doorgang naar de Regavleugel van de Universiteitshallen, die in de 18de eeuw toegang verschafte tot de wijnkelders van de Universiteit.

De lijstgevel in sobere wederopbouwstijl heeft een arcadevormige pui met een hardstenen plint en een deur in de tweede travee - oorspronkelijk de toegang tot de handelsruimte -, en een bovenbouw met oplopende pilasters op gestileerde consoles en sierbanden. De bovenbouw is opengewerkt door steekboogvensters in de tweede bouwlaag en vensters met afgeronde bovenhoeken in de derde bouwlaag, alle voorzien van hardstenen lekdrempels, simili-sluitstenen en dito hoekblokken met groeven. Het gevelvlak wordt afgesloten door een houten kroonlijst met klossen en tandlijst.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 81494, bouwvergunning (13.02.1922).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

  • Is deel van
    Krakenstraat

  • Is deel van
    Oude Markt en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Handelspand met woonst [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206785 (Geraadpleegd op 06-07-2020)