erfgoedobject

Stadswoning naar ontwerp van de gebroeders Jotthier

bouwkundig element
ID
206786
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206786

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1921 door de gebroeders Jotthier ontworpen breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, met een lijstgevel in zogenaamde wederopbouwstijl, die gekenmerkt wordt door een neoclassicistische pui met hardstenen plint en rondbogige muuropeningen met diamantkopsluitsteen en omlopende waterlijst, en een bovenbouw in neotraditionele stijl met klooster- en kruisvensters, simili-speklagen, sierankers en een getrapt dakvenster in de middentravee. In tegenstelling tot het oorspronkelijk schrijnwerk, bleef de houten kroonlijst op klossen bewaard.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79559, bouwvergunning (10.06.1921).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Krakenstraat

  • Is deel van
    Oude Markt en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning naar ontwerp van de gebroeders Jotthier [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206786 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.