erfgoedobject

Stadswoning naar ontwerp van de gebroeders Jotthier

bouwkundig element
ID: 206786   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206786

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1921 door de gebroeders Jotthier ontworpen breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, met een lijstgevel in zogenaamde wederopbouwstijl, die gekenmerkt wordt door een neoclassicistische pui met hardstenen plint en rondbogige muuropeningen met diamantkopsluitsteen en omlopende waterlijst, en een bovenbouw in neotraditionele stijl met klooster- en kruisvensters, simili-speklagen, sierankers en een getrapt dakvenster in de middentravee. In tegenstelling tot het oorspronkelijk schrijnwerk, bleef de houten kroonlijst op klossen bewaard.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79559, bouwvergunning (10.06.1921).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

  • Is deel van
    Krakenstraat

  • Is deel van
    Oude Markt en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning naar ontwerp van de gebroeders Jotthier [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206786 (Geraadpleegd op 05-06-2020)