Steegbeluik

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steegbeluik

Beschrijving

Interessant geconglomereerd steegbeluik, met oude kern, achter brede open toegang (oorspronkelijk smalle overbouwde toegang, doch deze werd in 1918 opengebroken).

Nummer 37-39. Ontstaan door opsplitsing van een bestaande woning (hoeve?) met oude, misschien 18de-eeuwse kern, in twee panden en in 1919 in drie panden. Eenlaagse huisjes met gekalkte gevel op gepikte plint met grote rechthoekige ramen met houten roedeverdeling (18de eeuw?).

Nummer 41-55, 67-69. Op de bijhorende lusttuin werden eveneens in 1840 twee blokken woningen opgetrokken (nummer 41-55 en nummer 67-69). Arbeidershuizen van twee bouwlagen, twee traveeën (eerstgenoemde in spiegelbeeldschema en laatstgenoemde in repeterend schema) onder zadeldaken (pannen). Nummer 45 bereikbaar via een smalle gang, opgetrokken rug-aan-rug met nummer 41-43, afgedekt met schilddak. Verankerde, gewitte gevel op gepikte plint met rechthoekige muuropeningen op arduinen dorpel. Voorgevel van nummer 41-45 en zijgevel van nummer 47 recent voorzien van nieuw parement.

Nummer 57-59, 61-65 respectievelijk daterend van 1865 en 1869, opgetrokken ten noorden van de tuin. Arbeidershuizen van twee traveeën (repeterend en spiegelbeeldschema) en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen). Verankerde gewitte gevels op gepikte plint. Openingen onder strekse boog en op hardstenen dorpel.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.