erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Michielsparochie

bouwkundig element
ID
206792
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206792

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie, thans bibliotheek. Alleenstaand herenhuis, gelegen in een ommuurde tuin naast de kerk.

Breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, door middel van muurankers in de linker zijgevel gedateerd 1849. Neoclassicistische stijl. Bakstenen gebouw, voorzien van een middenrisaliet en hoekpilasters van mergelsteen; driehoekig fronton met halfrond venstertje boven het middenrisaliet. Lijstgevel op een lage, hardstenen plint. Geprofileerde, mergelstenen waterlijst onder de kroonlijst. Rechthoekige benedenvensters met hardstenen latei en lekdrempel, voorheen beluikt. Strekse bovenvensters met kordon vormende, hardstenen lekdrempels. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting met druiplijst. Aanbouw van een nieuw gedeelte tegen de rechter zijgevel is aan de gang.

De recente tuinmuur is voorzien van een rococo-poortje van hergebruikt, kalkstenen materiaal: getoogd, in een geprofileerde omlijsting met rocaille-sluitsteen (1750-1760); de voorafgaande trap dateert uit dezelfde periode, behalve de recente treden.


Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie van de Sint-Michielsparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206792 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.