erfgoedobject

Villa in cottagestijl

bouwkundig element
ID
206799
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206799

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Grote villa in cottage- of ook Normandische stijl ingeplant in een grote omringende tuin aan de Europalaan, verlengde van de Dendermondebaan en onderdeel van de N 47. Heden door begroeiing en hoge afsluiting moeilijk zichtbaar van op de straat. Volgens oude prentbriefkaart en mondelinge informatie oorspronkelijk gebouwd op een weide en volledig alleenstaand.

Ruime directeurswoning gerealiseerd naar ontwerp van 1946 van architect R. Van den Berghe (Brussel) in opdracht van textielfabrikant R. Van der Eecken, grootvader van de huidige bewoners, en naar verluidt geïnspireerd op een gelijkaardige villa in de Rooseveltlaan te Brussel. Verspringende volumes van één en twee bouwlagen onder steile snijdende schild- en zadeldaken (tegelpannen) met verschillende nokhoogtes en diverse puntvormige dakkapellen. Parement van rode baksteen met verwerking van natuursteen en hout in de puntgeveltoppen en hoofdgestel. Decoratief metselwerk in visgraatverband in de rechter zijpuntgevel. Fraai gemetste bakstenen schouwschachten.

Markante centrale inkompartij aan een terras met bordes van vier treden. Tudorboogvormige dubbele deur geflankeerd door twee halvenstertjes. Rechthoekige vensters met oorspronkelijk schrijnwerk van houten kozijnen en ruitvormig geplaatst glas in lood (rood en groen). Zeer grote bow window in het linkse vensterrisaliet. Achtergevel witgeschilderd na aanpassing van de muuropeningen.

Ten noorden, wagenhuis. Toegevoegd in de jaren 1970 en stilistisch geïnspireerd op de bestaande villa.

  • Mondelinge gegevens verstrekt door Dhr. Van der Eecken.
  • BOONE L., Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes (onuitgegeven document), Zele, 2005-2006.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa in cottagestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206799 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.