Woning Valckenaers

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Keerbergen
Deelgemeente Keerbergen
Straat Kasterland
Locatie Kasterland 1, Keerbergen (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie beschermingen 2009 (synchronisaties: 01-01-2009 - 31-12-2009).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Woning Valckenaers

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

is beschermd als monument Woning Valckenaers met tuin

Deze bescherming is geldig sinds 18-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologietuinen, woningen
Stijlmodernisme
Dateringna WO II

Beschrijving

De Woning Valckernaers is een ontwerp van architect Van Der Meeren uit 1964.

Met een productie van meer dan 100 woningen is de privé-woningbouw, met tal van referentiewerken, dominant aanwezig binnen het indrukwekkende oeuvre van Van Der Meeren. Gebouwd in opdracht van intellectuelen en kunstenaars situeren de meeste woningen zich binnen het Vlaams Gewest en voornamelijk in Vlaams-Brabant. Algemeen worden zijn ontwerpen uit de jaren 1960 tot zijn meest inventieve en geslaagde creaties beschouwd.

De woning Valckenaers werd gebouwd in opdracht van het jonge gezin Valckenaers en is gelegen in een residentiële verkaveling in de dennenbossen, ten noordwesten van de dorpskern. Rekening houdend met de onregelmatige vorm en de oriëntatie van het perceel werd de woning vrij diep ingeplant om vooraan, aan de zuidwestkant, zoveel mogelijk tuin te sparen. De werken, opgestart in mei 1965 en beëindigd in mei 1966, werden uitgevoerd door aannemer Van Looy uit Keerbergen. Het planconcept was zodanig opgevat dat, afhankelijk van gezinssituatie en financiële mogelijkheden, het project stapsgewijze, in drie fasen, kon worden gerealiseerd. Uiteindelijk werd het initiële plan om te starten met één slaapkamer en een beperkte leefruimte verlaten en werd de woning in één ruk gerealiseerd.

Een beperkt budget en de initiële vraag naar de mogelijkheid van een gefaseerde opbouw én naar een zichtbare houten zoldering waren in hoge mate beslissend voor uiteindelijk concept en vormgeving. De in de breedte uitgebouwde, eenlaagse woning is samengesteld uit vier langwerpige, ten opzichte van elkaar verspringende modules – zodat onder meer een "binnenterras" wordt gecreëerd - , bepaald door de vier schaaldaken van gebogen houten sandwichpanelen (triplex/isolatie/triplex/roofing) die -volgens de klassieke maatvoering van Van Der Meeren - telkens een 3,6 meter brede overspanning realiseren. Tussen de schalen loopt een ingegroefde en aan weerszijden overkragende betonbalk die voor de regenwaterafvoer zorgt. De dragende structuur bestaat uit baksteenmetselwerk met spouw (lokale rode baksteen) en een skeletstructuur van metalen kolommen met houten wandvullingen (ter hoogte van de oorspronkelijke voorziene uitbreidingszone). De grote vensterpartijen met dubbele beglazing zijn uitgevoerd in afzelia, met schuiframen in de leefruimte en uitzetramen in de slaapkamers. Het planconcept bestaat uit een centrale kern met keuken, badkamer en toilet waarrond de diverse ruimten, gescheiden door dragende muren of houten tussenschotten en wandkasten, liggen gegroepeerd. Boven het sanitaire blok een zenitale verlichting bij middel van doorzichtige golfplaten, nu vervangen, en binnenin afgesloten met een doorzichtige lichtbak. De inkom - via de open garage -, de hal, berging en stookruimte situeren zich aan de noordkant; de vier slaapkamers aan de oostkant terwijl de leefruimte uitgeeft op het zuiden en op het westen zoals het naastliggende bureau. De sfeer van het interieur wordt bepaald door het zichtmetselwerk van de bakstenen wanden, de boogvormige houten zoldering, rustend op dwarslatten en "messen", de grote raampartijen en dit in combinatie met een bevloering met zwartbruine Boomse tegels (20 x 20 centimeter) en vasttapijt (slaapkamers), nu vervangen door laminaat. Tegen de wand van de leefruimte een betonplaat op bakstenen muurtjes die fungeert als zitbank met rieten rugleuning en als open haard met metalen rookkap en dit conform de woning Roelants. De meeste originele kasten in triplex, zoals de bibliotheekkast, de kleerkasten en de kasten van het sanitaire blok bleven bewaard. Verder warme luchtverwarming en typische Van Der Meeren schoorstenen – een gevelflankerende, dubbele betonbuis die op grondhoogte is volgegoten en via een horizontale verbinding is aangesloten op het rookkanaal - en een terras van kiezelbeton met terrastafel en twee zitjes in beton.

Bron: Beschermingdossier DB002296

Auteurs: Paesmans, Greta

Datum tekst: 2009

Relaties

maakt deel uit van Keerbergen

Keerbergen (Keerbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.