Bunker

Gemeente Wetteren
Locatie Kwatrechtsteenweg 152, Wetteren (Oost-Vlaanderen)

• Inventarisatie Wetteren (geografische inventarisatie: 01-07-2002 - 30-09-2003).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Bunker

Typologiebunkers

Beschrijving

Gelegen achter nummer 152. Deels overbouwde betonnen bunker (bunkernummer A44). Thans ingeplant op een bedrijventerrein. Laatste voorliniebunker langs de steenweg Aalst-Gent nabij de Schelde, onderdeel van de bunkergordel "Bruggenhoofd Gent" of TPG (Tête de Pont de Gand) vanaf 1933 aangelegd door het Belgische leger ter verdediging van Gent. De militaire linie met 228 schuilplaatsen liep van de Leie in Astene tot de Schelde in Kwatrecht over 24 km.

Tweekamers-bunker met rechthoekig grondplan en twee schietgaten, één voor Maximmitrailleur en één voor mobiel 47mm kanongeschut. Gericht naar de Schelde. Buitenafwerking in imitatierotseerwerk, met nog sporen van originele kleurstelling.

Informatie en foto van volgende website: Bunkergordel, geraadpleegd op 14/01/2010.

Bron: Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke