Betonnen militaire constructie, gelegen langs de Kwatrechtsesteenweg, tegen de zuidelijke oever van de Schelde. Vandaag is een woning tegen en deels op de bunker gebouwd.
Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de voorste verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg. Het betreft de meest noordelijke bunker van de voorste verdedigingslijn van het Bruggenhoofd Gent.
De bunker bestaat uit twee afzonderlijke delen. Het ene deel bestaat uit een L-vormig toegangssas en een ruimte met schietopening voor mitrailleur aan oostelijke zijde. De mitrailleurruimte was enkel voorzien op Maximmitrailleurs. Het andere deel bestaat uit één ruimte, met een brede toegang en met een schietopening aan oostelijke zijde voor een stuk veldgeschut, gericht op de Schelde. De toegangen aan de achterzijde waren bijkomend beschermd door kleine ‘oreillons’, uitstekende muren.
De bunker was gecamoufleerd met een ruw, gebochelde afwerking, ‘enduit Tyrolien mamelonné’ genoemd. Hierop was camouflageverf aangebracht. De schietopeningen staken waarschijnlijk achter metalen valluiken.
Op bevel van de Duitse bezetter werden in 1941 ijzeren onderdelen uit de bunkers verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De deuropeningen zijn ondertussen terug opengemaakt, maar de schietopeningen zijn nog steeds dichtgemetseld.
- JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.