erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID: 206843   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206843

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, waarvan de site minstens opklimt tot de 18de eeuw (site al bebouwd op de Ferrariskaart van 1771-1778 en op het primitief kadasterplan van 1835). De gebouwen werden aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw (niet geregistreerd in het kadaster). Circa 2002 zijn de hoevegebouwen geel gekleurd en werd het gerenoveerde boerenhuis uitgebreid onder meer met een hoger volume rechts, verhoogde dak van klimmende dakkapellen voorzien.

Hoevegebouwen gelegen rondom een met gras begroeid erf met fruitbomen. IJzeren hek tussen bakstenen pijlers onder pannen zadeldakje en gemengde haag aan de straatkant. Gekasseide erfoprit.

Achterin gelegen boerenhuis van zes traveeën met een traditioneel naar het zuiden gerichte erfgevel. Voorheen gewitte, verankerde baksteenbouw onder een overstekend zadeldak met nieuwe pannen. Erfgevel met bekronende tandlijst en bakstenen druiplijsten met afhangende uiteinden boven de half beluikte vensters. Toegangsdeur met blind boogveldje. Tegen de haardtravee van de erfgevel geplaatste armwaterpomp.

Dwarsschuur met geïncorporeerde stallen en wagenhuis aan de westzijde van het erf. Geschilderde, verankerde baksteenbouw op gepikte plint en onder overstekend pannen zadeldak op schoren. Hoger opgetrokken rechthoekige schuurpoort, voorts licht getoogde poorten en staldeuren.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206843 (Geraadpleegd op 02-06-2020)