Landhuis Les Ormes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Les Ormes

Beschrijving

Domein met een 18de-eeuws landhuis dat vele verbouwingen onderging, gelegen in het gehucht Kattebroek op de grens met Sint-Agatha-Berchem in het dal van de Molenbeek (het domein grenst hier ook aan). Bebost en omhaagd park, toegankelijk in de zuidoostelijke hoek van het domein aan de grens met Sint-Agatha-Berchem via twee pijlers uit natuursteen met op de rechtse pijler "Les Ormes" gebeiteld. Ten noorden achter de woning ligt nog een onregelmatig gevormde vijver.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) werd het domein afgebeeld als een huis, waarschijnlijk een buitenhuis, aan de rand van een omgrachte tuin (combinatie van nut en sier). Ten tijde van het primitief kadaster in 1830 is het domein in handen van baron Martin Powis. Het bestaat uit het buitenhuis met ten noorden ervan een lustvijver en er omheen een lustbos. Volgens de publicatie "Historische tuin en parken" ging het hier vermoedelijk om een vroeg landschappelijke tuin aangelegd rond 1800. Voor het woonhuis, ten zuiden, was de moestuin gelegen. Deze laatste is heden vervangen door een grasperk met tegen de straat een gemengde hoogstammige beplanting.

Een uitbreiding van het landhuis met een haaks volume ten oosten werd kadastraal geregistreerd in 1883, de afbraak hiervan werd in 1931 geregistreerd. Het huidige haakse volume werd geregistreerd in 1939. Op deze mutatieschets lijkt ook het hoofdvolume vergroot te zijn. Het is niet zeker of het oorspronkelijk landhuis wel een vergroting onderging toen of dat het om een rechtzetting van vorige schets ging (op de leggers staat vermeld dat het om een "verkeerdelijke afbeelding" ging). Het domein was toen in handen van de familie Vanderhaegen.

Sterk aangepast woonhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Het huis werd mogelijk tijdens het interbellum vergroot (eerste travee) en uitgebreid naar achteren. Bepleisterde (voorgevel) en beschilderde baksteenbouw met een zwart geschilderde plint en rechthoekige muuropeningen. De oudste natuurstenen omlijstingen van de muuropeningen zijn voorzien van een sponning voor de luiken. Rechts is nog een opkamer aanwezig. Neobarokke natuurstenen deuromlijsting. Linkerzijgevel met gefiguurzaagde windborden en de rechterzijgevel is een trapgevel met muurbanden. In de zuidoostelijke hoek bevindt zich boven een ronde toegangsdeur een erkeruitbouw in de hoek met het haakse volume. Haaks volume met neotraditionele elementen zoals muurvlechtingen in de zijgevels en tuitgevels met aandaken.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling II (Dilbeek), 1883/24, 1916/23, 1931/14, 1939/6 en 1946/8.
  • DENEEF R. & WIJNANT J. 2005: Dilbeek (Dilbeek): Les Ormes, in: DENEEF R., WIJNANT J., ROMBOUTS N., IMBERT D., GOOSSENS B., PAESMANS G., DE MAEGD C., VAN LIEDEKERKE M., COPRIAU P., CLAEYS T., EVERAERT E. & PAESSENS W. 2005: Historische tuinen en parken in Vlaanderen. Pajottenland - zuidwesten van Vlaams Brabant, M&L Cahier, 11, Brussel, 47-48.

Auteurs: Verwinnen, Katrien