• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Eind 19de-eeuwse hoeve gelegen op de hoek met de Rollestraat en Koeivijverstraat, bij de Sint-Annakapel. In 1890 werd er een "reconstruction total" geregistreerd op het kadaster op de locatie van een oudere hoeve en in 1946 werden er kleine vergrotingen opgetekend.

Hoeve met een gesloten karakter waarvan het boerenburgerhuis en de schuur op een U-vormig grondplan ten zuiden gelegen zijn en een langgestrekt bijgebouw ten noorden. De toegang tot het erf bevindt zicht ten westen.

Onderkelderd dubbelhuis op een verhoogde begane grond van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Lijstgevel met een hardstenen plint en een bewaarde kroonlijst op houten modillons. Rechthoekige muuropeningen op de begane grond met hardstenen dorpels en segmentboogvormige muuropeningen op de verdieping met hardstenen lekdrempels. Dubbele deur in een vlakke hardstenen omlijsting. Bewaard groen geschilderd schrijnwerk. Verzorgd rood gekaleid baksteenmetselwerk met wit getrokken voegen (zie ook Sint-Annakapel) en wit geschilderde aanzet-, sluit- en hoekstenen en een muurband in de fries. Voorts gebruik van sierankers en de steigergaten zijn gedicht met ronde ijzeren deksels.

Links dwarsschuur van twee keer twee traveeën onder een pannen schilddak met een rechthoekige poort onder een houten latei ingeschreven in een verdiept segmentboogveld. Zuidgevel met twee deels gedichte segmentboogvormige muuropeningen met diefijzers. Achter de schuur drie bijkomende traveeën. Rechts latere aanbouw (geregistreerd in 1946) onder lessenaarsdak (golfplaten).

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling II (Dilbeek), 1890/18 en 1946/33.

Auteurs: Verwinnen, Katrien