Teksten van Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2069

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand ()

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand is gelegen langs de Weertstraat, nabij de grens tussen Mariekerke en Bornem, en werd in 1878 opgericht door Isabella Teirlinck.

Historiek

De oprichting van een kapel door één persoon, een familie, een buurt of een kerkelijke instelling was eertijds een uiting van intense volksdevotie. Het volksgeloof richtte zich in gebed tot de patroonheilige voor het verkrijgen van een gunst of uit dankbaarheid; aan 'wonderbaarlijk' gevonden beelden werden miraculeuze eigenschappen toegekend. De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel werd in 1878 opgericht door Isabella Teirlinck en is één van de vele Onze-Lieve-Vrouwkapellen van Klein-Brabant dat bekend staat voor zijn Mariadevotie. De neoclassicistische inslag van de kapel wijkt af van de meer gebruikelijke neogotische stijl van de meeste kapelletjes uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Beschrijving

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand is een beraapte rechthoekige kapel met laag vijfzijdig koortje, onder een kunstleien zadeldak, schuin ingeplant ten opzichte van de straat. Het frontongeveltje wordt gemarkeerd door pilasters en een eenvoudige rondboogdeur in een vlakke beschilderde omlijsting. De zijgevels zijn van gelijkaardige vensters voorzien. Een inscriptie in de vloer verwijst naar weldoenster Isabella Teirlinck.

  • Beschermingsdossier DA002107, Kapellen Bornem (F. Brenders, 1997, digitaal dossier).

Auteurs:  Kennes, Hilde; Brenders, Francis
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand [online], https://id.erfgoed.net/teksten/164169 (geraadpleegd op ).


Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand ()

Wegkapel gelegen nabij de grens met Bornem. Gebouwd in 1878 door toedoen van Isabella Teirlinck (zie inscriptie vloer). Beraapte rechthoekige kapel onder kunstleien zadeldak, schuin ingeplant ten opzichte van de straat. Frontongeveltje gemarkeerd door pilasters en eenvoudige rondboogdeur in vlakke beschilderde omlijsting. Gelijkaardige vensters in zijgevels.


Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand [online], https://id.erfgoed.net/teksten/2069 (geraadpleegd op ).