Beschrijving

Oorlogsmonument voor beide Wereldoorlogen gelegen ten noorden van de kerk in een grasplein en geflankeerd door twee vlaggenmasten. Het monument stond oorspronkelijk binnen de muren van het nu verdwenen kerkhof rond de kerk.

Het initiatief voor de oprichting van het monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog werd genomen in 1919 door de Dilbeekse toneelkring "Onder Ons". De gemeente Dilbeek zal hierna de verantwoordelijkheid van de oprichting van een monument op zich nemen. Architect A. Brauns uit Dilbeek stond in voor het ontwerp en de aannemer was Van de Capelle. De bronzen plaat werd ontworpen door Paul Wissaert (1885-1970). Onderaan gesigneerd met "Paul Wissaert 1919".

Na de Tweede Wereldoorlog werden er twee bronzen kransen aangebracht en werden de opschriften "1914-1918" en "1940-1945" toegevoegd, om ook de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Op de krans staat de signatuur "Eer aan de helden 1940-1945 L. Feyt". Achter de kransen was een opschrift aanwezig dat nu niet meer leesbaar is: "A (?) / Arch (?) 1920".

Het monument is opgebouwd uit kunststeen en staat op een hardstenen sokkel. Centraal is een rechthoekige bronzen plaat aanwezig met in bas-reliëf een afbeelding van een maagd, als zinnebeeld van het Vaderland, die een lauwerkrans boven de tien namen van gesneuvelden houdt en in haar linkerhand heeft ze een schild met het wapen van België vast. Aan haar voeten ligt de Belgische leeuw, die eveneens een allegorie is van het Vaderland en de kracht en moed. Boven de gedenkplaat staat het opschrift "Aan onze helden". Centraal boven deze plaat is een bronzen medaillon aangebracht met de afbeelding van koning Albert en het opschrift: "Albert Koning der Belgen". Onderaan is nog een bronzen plaat aanwezig met een bas-reliëf van een helm en een zwaard. Op de achterzijde van het monument staat het opschrift "Het erkentelijk Dilbeeck aan zijne roemrijke strijders 1914-1918".

• Dilbeek, Gemeentearchief, Documentatiedozen deelgemeente Dilbeek, onuitgegeven documenten.
  • DE MAESSCHALCK, ENGELEN C., MARX M. & PERSOONS E.2002: Oorlogsmonumenten 1914-1918 in Vlaams-Brabant, Studies over de Eerste Wereldoorlog, 6, uitgegeven door het Algemeen Rijksarchief, Brussel, 52 en 78.
  • www.klm-mra.be/klm-new/nederlands/educatief/downloads/dossiernl.pdf: Als stenen konden spreken... Of hoe monumenten geschiedenis schrijven. Pedagogisch Dossier Koninklijk Legermuseum. (laatst geraadpleegd op 29/11/2012).

Auteurs: Verwinnen, Katrien