erfgoedobject

Heilig Hartbeeld

bouwkundig element
ID
206902
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206902

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartbeeld
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartbeeld
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Bronzen Heilig Hartbeeld op een hardstenen sokkel naar ontwerp van Frans Huygelen (signatuur) uit het interbellum. Het beeld is gelegen ten noorden van de kerk en achter het oorlogsmonument in een grasperk met rond het beeld een plantsoen.

Het plaatsen van Heilig Hartbeelden in de omgeving van kerken zal in de periode na de Eerste Wereldoorlog populair worden. Meestal gebeurde dit ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. In de periode 1928 - 1929 werden er veel Heilig Hartbeelden ingehuldigd.

Op de hardstenen sokkel staan de inscripties: "Erige par/ souscription/ publique/ 1929", "opgericht/ by openbare/ inschrijving/ 1929" en "Komt allen tot my/ Venez a moi tout". Het bronzen beeld is gesigneerd door de ontwerper Frans Huygelen en gegoten bij Verbeyst in Brussel ("Verbeyst fondeur/ Bruxelles"). Het beeld is een staande Christusfiguur in een lang gewaad die zijn rechterhand naar voren houdt en zijn linkerhand neemt het gewaad ter hoogte van zijn borst vast om de locatie van het hart zichtbaar te maken.


Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilig Hartbeeld [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206902 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.