erfgoedobject

Neoclassicistische villa

bouwkundig element
ID: 206907   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206907

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistische villa volgens de kadastrale leggers gebouwd in 1875 in opdracht van Egidius Franciscus Verheyden (1805-1890), burgemeester van Dilbeek tussen 1838 en 1890. Het herenhuis is gelegen ten zuidwesten van de dorpskern en is één van de weinige (nog bewaarde?) vrijstaande herenhuizen uit de 19de eeuw langs de Ninoofsesteenweg met zijn heterogene, veelal recente, bebouwing. Op een oude postkaart "Château de Village" genoemd. De woning met ruime voortuin is wat achteruit gelegen ten opzichte van de drukke baan.

Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak met de nok parallel aan de straat. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel gemarkeerd door een geblokte inkomrisaliet en geblokte hoeklisenen. Op het gelijkvloers oorspronkelijk beluikte rechthoekige muuropeningen met hardstenen dorpels en op de verdieping steekboogvensters in een vlakke omlijsting met uitgewerkte sluitstenen; overal met vernieuwd schrijnwerk. Het dakvenster boven het centrale risaliet wordt bekroond met een gebogen fronton en is geflankeerd door twee oeils-de-boeuf. Op de borstwering een hardstenen kordon. Kroonlijst met uitgewerkte modillons en tandlijst. Gedichte steigergaten. Sobere zijgevels en achtergevel met aanbouw. Interieur met bewaarde marmeren schouwen en stucwerkplafonds.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling II (Dilbeek), 1877/5.
  • ABEELS G. & BALLET G. 1973: Dilbeek in oude prentkaarten. Dilbeek en cartes postales anciennes, Zaltbommel, z.p.

Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistische villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206907 (Geraadpleegd op 05-06-2020)