Sint-Alenaschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Alenaschool

Beschrijving

Vrije lagere school en kleuterschool Sint-Alena gelegen in het dorpscentrum op de hoek met de Oude Smidsestraat tegenover de gemeentelijke school "Jongslag".

Historiek

In 1880 werd er een "schoolhuis" geregistreerd op het kadaster op een perceel dat eigendom was van baron de Viron. De eerste bestuurster van de school was barones Jenny Baesen, echtgenote van baron Theodoor de Viron. Het onderwijs werd er gegeven door zusters annonciaden van het klooster van Itterbeek. Links naast dit schoolhuis zal in 1882 een nieuwbouw worden geregistreerd als "huis". Dit huis is vandaag totaal vernieuwd en werd in 1939 kadastraal mee opgenomen in de school.

Een uitbreiding van het schoolhuis naar het zuiden werd geregistreerd in 1900 samen met een speelplaats. De school kreeg buiten het lager onderwijs nog twee afdelingen bij zodat ze begin 20ste eeuw drie afdelingen had: een kleuterschool (bewaarschool), twee klassen lager onderwijs en een huishoudschool voor meisjes. In het gemeentearchief is een bouwaanvraag uit 1905 bewaard voor de vergroting met een extra klas.

Tussen de jaren 1930 en 1990 werd de school nog verschillende malen uitgebreid, onder andere met de bouw van extra klassen (zie bouwdossiers in het gemeentearchief). In 1932 werd er een bouwaanvraag ingediend om de klassenvleugel achter het schoolhuis te verhogen tot twee volwaardige bouwlagen. Verder is er ook een bouwaanvraag bewaard van 1945 om de gevels langs de Oude Smidsestraat aan te passen. De klassen op de begane grond langs de Oude Smidsestraat kregen een modernistisch uitzicht met grote raampartijen. Deze wijzing werd bij de renovatiewerking in de jaren 1990 terug ongedaan gemaakt. Op de plannen van 1945 staat vermeld dat de school in eigendom was van de zusters van "Notre Dame de Laeken", dit wordt ook vermeld in de kadastrale leggers. De schoolgebouwen en het schoolhuis op de hoek van de Spanjebergstraat met de Oude Smidsestraat werden in 1997 gerenoveerd en verbouwd (zie gedenkplaat op het schoolhuis).

Beschrijving

Het oorspronkelijke "schoolhuis" met achterliggende klassenvleugel op de hoek van de Spanjebergstraat met de Oude Smidsestraat behoort tot de oorspronkelijke eind 19de-eeuwse kern van de school. Onderkelderd schoolhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak van mechanische pannen. De lijstgevel aan de Spanjebergstraat vertoont een dubbelhuisopstand met een centrale deurrisaliet en wordt afgelijnd door een fries met zaagtandmotief in de verdiepte gevelvlakken. De plint is gecementeerd en heeft schijnvoegen. Licht getoogde muuropeningen met hardstenen lekdrempels en deels bewaard schrijnwerk met bewaarde rolluikkasten op de begane grond. Getoogde deur met gestrekte houten tussendorpel en bovenlicht met ijzeren waaier. Gebruik van gesinterde baksteen in de ontlastingsbogen.

Aansluitende vleugel met klaslokalen van twaalf traveeën onder een schilddak (deels met leien en deels met pannen). Deze vleugel is verschillende malen aangepast, onder andere met een latere toevoeging van de laatste twee traveeën (zie bouwnaden) en wordt geritmeerd door verdiepte gevelvlakken afgelijnd door een fries met zaagtandmotief. Hardstenen kordon op de borstwering. Vernieuwde rechthoekige muuropeningen op de begane grond en licht getoogde muuropeningen op de verdieping.

• Informatie verkregen van Erwin Octaaf D’hoe (4 december 2012).
  • Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1386, Marktplein 8.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling I (Dilbeek), 1880/2, 1882/1, 1900/9, 1904/16, 1939/10 en 1951/27.

Auteurs: Verwinnen, Katrien