Dienstgebouw bij landhuis

Beschrijving

19de-eeuws dienstgebouw, in oorsprong behorend tot een domein aangelegd rond 1860 door André Winssinger. In de jaren 1920 ingelijfd bij het kasteel van industrieel Jean Noirhomme. Renovatie aan de gang tijdens de inventarisatie (2012). In de noordelijke puntgevel gedateerd in 1856 door middel van geglazuurde baksteen. Het geheel van gebouwen (met ook de erover gelegen nummers 27-29) werden voor het eerst geregistreerd op het kadaster in 1865. In 1923/24 werd er een vergroting van het in 1856 gedateerd gebouw in eigendom van Alfred Winssinger geregistreerd met een uitbreiding naar het oosten.

Verankerd witgeschilderd bakstenen gebouw met gepikte plint en twee bouwlagen onder een complex zadeldak. Getoogde muuropeningen met hardstenen lekdrempels en rondboogvormige deur in de noordgevel.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling II (Dilbeek), 1865/15 en 1923/24/73.
  • DENEEF R. & WIJNANT J. 2005: Dilbeek (Dilbeek): Residentie Koning Albert, in: DENEEF R., WIJNANT J., ROMBOUTS N., IMBERT D., GOOSSENS B., PAESMANS G., DE MAEGD C., VAN LIEDEKERKE M., COPRIAU P., CLAEYS T., EVERAERT E. & PAESSENS W. 2005: Historische tuinen en parken in Vlaanderen. Pajottenland - zuidwesten van Vlaams Brabant, M&L Cahier, 11, Brussel, 58-59.

Auteurs: Verwinnen, Katrien