Villa Le Vallenbergh

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Le Vallenbergh

Beschrijving

Begin 20ste-eeuws buitenverblijf gelegen in de stationsbuurt van Dilbeek tegenover de spoorlijn en geregistreerd op het kadaster in 1905. Gebouwd in opdracht van de familie De Maeght. Er is een bouwplan met bouwaanvraag uit 1904 bewaard op het gemeentearchief. De afgebeelde oostgevel werd niet uitgevoerd volgens het plan, maar veel soberder. Oude prentkaarten tonen een huis met toren, gebouwd in baksteen met witte geschilderde banden. Het dak van de toren is verdwenen en de gevels zijn witgeschilderd. Op de toren hangt een plaatje met het opschrift: "Le Vallenbergh". Grote achterliggende tuin met vijver.

Bakstenen villa met verspringende volumes op een verhoogde begane grond onder een complexe pannen bedaking en met een ingebouwd vierkant torenvolume. De villa is witgeschilderd uitgezonderd de twee bovenste geledingen van de toren. Toren met decoratief baksteenmetselwerk. Rechthoekige en getoogde muuropeningen en een dakvenster in de voorgevel met een bewaarde houten omlijsting. Noord- of tuingevel met erker uitlopend op een balkon.

• Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1560, Wolsemstraat.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling I (Dilbeek), 1905/1.
  • Vermeulen S. (eind. red.) s.d.: Woonroute Dilbeek, Brochure uitgegeven door het gemeentebestuur Dilbeek.

Auteurs: Verwinnen, Katrien