Sint-Alenakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Alenakapel

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Alenakapel en omgeving

Beschrijving

19de-eeuwse kapel ter verering van Sint-Alena, gelegen op het einde van een lindedreef (Alenaborre) in het verlengde van de Weerstanderslaan. De kapel zelf ligt op een klein omhaagd perceeltje met achter de kapel twee linden. Een steen in de puntgevel dateert de kapel: "Heilige/ Alena/ Bid voor ons/ 1872". Waarschijnlijk gebouwd ter vervanging van een oudere Sint-Alenakapel. Op het primitief kadaster van 1830 staat op deze locatie al een dreef met kapel weergegeven en Wauters vermeld in 1855 een Sint-Alenakapel langs de weg tussen Anderlecht en Dilbeek waarin een beeld staat van deze heilige. Een publicatie uit 1895 vermeld ook dat de kapel niet lang daarvoor vergroot werd, om er een rustaltaar voor de jaarlijkse processie te kunnen opstellen. Volgens de legende was dit de sterfplaats van de Heilige Alena, die aanbeden wordt tegen oogziekten (andere bronnen zeggen dat ze gestorven is in Vorst). In 1975 zou de kapel vernieuwd of heropgebouwd zijn, waarna ze in 1980 opnieuw werd gewijd. De lindedreef met de kapel werd beschermd als dorpsgezicht (datum besluit: 12 januari 1987).

Bakstenen kapel op een rechthoekige plattegrond onder een pannen zadeldak bekroond met een ijzeren kruis. Witgeschilderde kapel, de zij- en achtergevels zijn bepleisterd met schijnvoegen, met blauw geschilderde accenten van de kroonlijst, de hoekstenen van de muuropeningen en de omlijsting van de jaarsteen. Mijterboogvormige muuropening met een rechthoekige houten dubbele deur. In de zijgevels blinde mijterboogvormige nissen en achteraan een halfronde opening tegen de grond, waar water geput werd uit een bron. Interieur met houten altaar en houten beeld van Sint-Alena.

De lindedreef die naar de kapel leidt is niet verhard. De perceelsafsluitingen langs de oostkant van de dreef bestaat uit hoge hagen van Liguster en Aucuba onderbroken door een afsluiting van spiegelgezaagde met carbolineum geïmpregneerde planken.

• ROELANTS N. 2008: Voetsporen van devotie. Processies in Vlaams-Brabant, Leuven, 31.
  • S.N. 1895: Simples notes sur Dilbeek, Anderlecht et Schepdaal, Luik, 29.
  • S.N. 2009: Dilbeek – Alenawandeling, Toeristische folder uitgegeven door het gemeentebestuur Dilbeek, Dilbeek.
  • WAUTERS A. 1971 (heruitgave van 1855): Histoire des environs de Bruxelles, Description historique des localités qui formaient autrefois l'Ammanie de cette ville, deel 2, Brussel, 9.

Auteurs: Verwinnen, Katrien