erfgoedobject

Modernistische villa

bouwkundig element
ID
206926
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206926

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Half vrijstaande modernistische interbellumwoning gebouwd in opdracht van R. Gauger en naar ontwerp van architect Maurice Aerts (Brussel). De bouwaanvraag dateert uit 1932. In tegenstelling tot de ernaast gelegen woning (nummer 22) heeft deze grotere woning een meer uitgesproken volumewerking. De woning is geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse architect F.L. Wright.

Villa met een complexe volumewerking met zowel verticale als horizontale accenten. Bakstenen woning op een verhoogde begane grond (kelderverdieping met garage) en twee en drie bouwlagen onder een complexe bedaking (pannen). Bepleisterde gevels met rechthoekige muuropeningen van verschillende afmetingen. De baksteen van de hoge sokkel en van de verticale scheiding met de villa links is vrijgelaten van een bepleistering. In de voorgevel zit de hoge verticale glaspartij van de trappenhal. Vernieuwd schrijnwerk deels geïnspireerd op het oorspronkelijk model en een nieuwe luifel boven de inkom. Ronde erker aan de zuidoostelijke hoek uitlopend op een terras op de verdieping. Onder de dakrand is een decoratieve fries aangebracht in het pleisterwerk bestaande uit driehoeken. Rechts van de woning recente (?) garage.

  • Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1294, Kapelstraat.
  • s.n. 2005: Dilbeek – Interbellumwandeling, Toeristische folder uitgegeven door het gemeentebestuur Dilbeek.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Modernistische villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206926 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.