Modernistische villa

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Dilbeek
Deelgemeente Dilbeek
Straat J. B. Brusselmansstraat
Locatie J. B. Brusselmansstraat 24, Dilbeek (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Dilbeek (geografische herinventarisatie: 22-03-2010 - 01-07-2013).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Modernistische villa

Deze vaststelling is geldig sinds 08-11-2012.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Half vrijstaande modernistische interbellumwoning gebouwd in opdracht van R. Gauger en naar ontwerp van architect Maurice Aerts (Brussel). De bouwaanvraag dateert uit 1932. In tegenstelling tot de ernaast gelegen woning (nummer 22) heeft deze grotere woning een meer uitgesproken volumewerking. De woning is geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse architect F.L. Wright.

Villa met een complexe volumewerking met zowel verticale als horizontale accenten. Bakstenen woning op een verhoogde begane grond (kelderverdieping met garage) en twee en drie bouwlagen onder een complexe bedaking (pannen). Bepleisterde gevels met rechthoekige muuropeningen van verschillende afmetingen. De baksteen van de hoge sokkel en van de verticale scheiding met de villa links is vrijgelaten van een bepleistering. In de voorgevel zit de hoge verticale glaspartij van de trappenhal. Vernieuwd schrijnwerk deels geïnspireerd op het oorspronkelijk model en een nieuwe luifel boven de inkom. Ronde erker aan de zuidoostelijke hoek uitlopend op een terras op de verdieping. Onder de dakrand is een decoratieve fries aangebracht in het pleisterwerk bestaande uit driehoeken. Rechts van de woning recente (?) garage.

  • Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1294, Kapelstraat.
  • s.n. 2005: Dilbeek – Interbellumwandeling, Toeristische folder uitgegeven door het gemeentebestuur Dilbeek.

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2012

Relaties

maakt deel uit van J.B. Brusselmansstraat

J. B. Brusselmansstraat (Dilbeek)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.