erfgoedobject

Twee-onder-een-kapvilla in cottagestijl

bouwkundig element
ID: 206929   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206929

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee gekoppelde woningen gebouwd vlak voor of tijdens de Eerste Wereldoorlog met regionalistische kenmerken en cottage-invloeden, geregistreerd op het kadaster in 1918 en 1917. De voortuintjes hebben een bakstenen ommuring (deels).

Witgeschilderde bakstenen woningen op een verhoogde begane grond van twee bouwlagen onder een complexe pannen bedaking. Voornamelijk rechthoekige muuropeningen met hardstenen lekdrempels en bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdelingen en rondboogvormige deuropeningen, bij nummer 82 in een verdiept portaal. Nummer 80 wordt gekenmerkt door het gebruik van decoratief baksteenmetselwerk met overhoeks geplaatste bakstenen, bijvoorbeeld in de fries en op de borstwering. Nummer 82 heeft cottage-invloeden door het gebruik van pseudovakwerkbouw en traditionele elementen zoals een tuitgevel en drielichten. Voorts twee erkers: een rechthoekige en een driezijdige. Toegangsdeur met een geprofileerde hardstenen omlijsting en sluitsteen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling II (Dilbeek), 1917/9 en 1918/16.

Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Twee-onder-een-kapvilla in cottagestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206929 (Geraadpleegd op 15-09-2019)