erfgoedobject

Eclectische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
206933
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206933

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische burgerhuizen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee rijhuizen en één afgeschuinde hoekwoning, volgens de bouwvergunning van 1890 opgetrokken als één geheel en blijkbaar ontworpen door architect Fr. Vandeput. Drie onderkelderde eclectische burgerhuizen van drie bouwlagen onder een doorlopende pseudo-mansardebedaking: de rijhuizen met een typerende brede venster- en smallere deurtravee, het hoekhuis met drie traveeën en een nagenoeg blinde zijgevel aan de Lombaardenstraat. Na de teisteringen van het Openbaar Entrepot aan de Vaartkom, namen hier in nummer 68 de Controle van Douane en Accijnzen en de kantoordiensten voorlopig hun intrek tot 1956.

Het ensemble vertoont een expressieve gevelarchitectuur in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gekenmerkt door een effectvolle en picturale combinatie van baksteen en blauwe hardsteen, karakteristieke vormelementen, detaillering en decor zoals de rusticasokkel met diamantkopversiering, de geprononceerde druiplijsten, doorgetrokken lekdrempels en muurbanden, de gevarieerde venster- en deurvormen - zie onder meer de Palladiaanse drielichten met traliewerk en gekoppelde deurvensters met balusterbalkons - op de bovenste bouwlaag na in een uitgesproken, veelal geblokte bandomlijsting met gebogen druiplijst en markante sluitsteen; de deuren in nummer 66 en 70 onder een zwaar omlijst oculus. Hoektravee geaccentueerd door een houten, klassiek uitgewerkte erker onder een decoratief ijzeren balkonhek.

Verder nog een sterk overkragende houten kroonlijst op bewerkte, uitgelengde consoles, typerende oeils-de-boeuf en houten dakvensters in pilasteromlijsting. Sobere achtergevels met verspringende niveau-indeling en lagere aanbouwsels.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 50523 (bouwvergunning 14.04.1890).
  • VAN HERCK G., FRECHE G. & PAEPS R. 1996: De Douane te Leuven. Van de Oostenrijkse tijd tot heden: meer dan 200 jaar douaneaanwezigheid te Leuven, Leuven, 37.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206933 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.