• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Eind 19de-eeuws burgerhuis met vergrotingen uit begin 20ste eeuw, gelegen ten oosten van de ring rond Brussel. Ten westen van de woning tegen de straatzijde staat een schuur en achteraan op het perceel staat een nieuwe loods.

De woning verschijnt voor het eerst op het kadaster in 1884 samen met twee "broeikassen". De schuur aan de straatzijde werd geregistreerd in 1894. Eind 19de eeuw werden er nog verschillende serres toegevoegd en in 1923/1924 werd een vergroting van de woning naar zijn huidige volume geregistreerd op het kadaster.

Dubbelhuis van twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien tentdak. Gecementeerde witgeschilderde gevels met schijnvoegen. Rechthoekige en getoogde muuropeningen met hardstenen lekdrempels en op het gelijkvloers tegen de straatzijde met diefijzers; bewaard schrijnwerk. Houten kroonlijst op modillons. Tegen de voor- of oostgevel aangebouwde houten portiek uitlopend op een balkon. Westgevel met aanbouw onder lessenaarsdak.

De eind 19de-eeuwse schuur met stallen (?) werd aangepast.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling II (Dilbeek), 1884/8, 1888/41, 1890/15, 1894/9, 1904/40 en 1923/24/68.

Auteurs: Verwinnen, Katrien