erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwkapel en drie grafstenen

bouwkundig element
ID
206942
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206942

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel gedateerd door een steen boven de deur met vermelding: "offert par/ Mr Jean Hoecke/ 1956". Gelegen op een sterk begroeid perceel met nog drie hardstenen stèles of grafstenen, in het midden van het industrieterrein van Groot-Bijgaarden. De kapel werd opgericht door de familie Hoecke van het nabijgelegen bedrijf ter bescherming van vrachtwagenchauffeurs.

Kapel op rechthoekige plattegrond (nok evenwijdig met de straat), opgetrokken uit breuksteen onder een leien zadeldak tussen zware aandaken met hardstenen dekstenen. Puntgevel met getoogde opening met deur van ijzer en glas, boven de deur bevindt zich een nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Zijgevels met elk één rechthoekig venster met glas in lood. Eenvoudig bepleisterd interieur met stenen altaar met beeld van Onze-Lieve-Vrouw en Kind.

Ten noorden van de kapel drie hardstenen stèles van de familie Hoecke uit de 19de eeuw met Duits opschrift.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling IV (Groot-Bijgaarden), 1956/6.

Bron     : VERWINNEN K. met medewerking van KENNES H. & THOMAS H. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Dilbeek, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB7, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Onze-Lieve-Vrouwkapel en drie grafstenen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206942 (Geraadpleegd op )