Burgerhuis van 1844

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1844

Beschrijving

Eenvoudig burgerhuis van 1844 gelegen in een omringende tuin, aan de straat afgezet met een haag; twee grote kastanjebomen. In 1845 wordt er een nieuwbouw geregistreerd op het kadaster die volgens de leggers gebouwd en in gebruik genomen werd in 1844 door koster Petrus Joannes, leermeester, en consorten uit Groot-Bijgaarden. In 1886 wordt een bijkomend gebouw, nu garage en kapel, ten zuidwesten opgetekend op het kadaster. De woning werd in 1964 aangekocht door de zusters van Don Bosco voor de vorming van jonge zusters en is nog steeds in gebruik als klooster.

Dubbelhuis op rechthoekige plattegrond van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (nok evenwijdig met de straat). Met schijnvoegen gecementeerde voor- en zijgevels, rechthoekige muuropeningen met hardstenen lateien en lekdrempels en hardstenen deuromlijsting; vernieuwd schrijnwerk. Achtergevel met dezelfde muuropeningen maar vlak gecementeerd. Rechthoekig haaks aansluitend bijgebouw in de zuidwesthoek, met een garage en op de verdieping een kapel, met vlak gecementeerde gevels en rechthoekige muuropeningen, waarvan twee lange vensters met glas in beton.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling IV (Groot-Bijgaarden), 1845/1 en 1886/5.
  • VAN WAMBEKE T. 2004: Honderd jaar Don Bosco Groot-Bijgaarden, Groot-Bijgaarden, 44-45.

Auteurs: Verwinnen, Katrien