Vrije gemengde basisschool Don Bosco en villa

Beschrijving

Vrije gemengde basisschool Don Bosco met tegen de staat een villa in gebruik als klooster met regionalistische kenmerken uit het interbellum en ten zuiden gelegen schoolgebouwen uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Gelegen ten westen van een voetpad uitgevend op het Hazepad.

In de 19de eeuw was er reeds een gebouw aanwezig op deze locatie. De huidige configuratie van de villa werd geregistreerd in 1936, in 1940 gevolgd door de registratie van het centrale portaal. De zusters van Don Bosco kochten in 1950 de woning aan om er een noviciaat op te richten. In 1952 wordt op het kadaster een gedeeltelijke afbraak van de villa geregistreerd, in 1953 gevolgd door de bouw van de achterliggende school. In 1971 wordt de bouw van een extra schoolvleugel ten zuidwesten geregistreerd.

Witgeschilderde bakstenen villa onder leien zadeldak (nok loodrecht op de straat), met regionalistische kenmerken als het gebruik van tuitgevels met schouderstukken, erker, sierankers, bakstenen waterlijstjes, dakvensters en dakkapellen onder halve schilddakjes. Getoogde muuropeningen met deels bewaard schrijnwerk. Tegen de westgevel recente aanbouw.

Bakstenen schoolgebouw uit het begin van de jaren 1950; zeven traveeën en twee verdiepingen onder mansardedak met dakvensters (nok loodrecht op de straat). Getoogde muuropeningen met bakstenen waterlijstje; vernieuwd schrijnwerk.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling IV (Groot-Bijgaarden), 1872/2, 1874/3, 1936/43, 1940/3, 1952/8, 1953/9 en 1971/13.
  • VAN WAMBEKE T. 2004: Honderd jaar Don Bosco Groot-Bijgaarden, Groot-Bijgaarden, 44-45.

Auteurs: Verwinnen, Katrien