Gemeentelijke begraafplaats

Beschrijving

Deels door breukstenen ommuurde en deels omhaagde gemeentelijke begraafplaats van Groot-Bijgaarden opgericht na de Tweede Wereldoorlog, ter vervanging van het voormalige kerkhof rond de kerk. Het perceel wordt in 1953 op het kadaster geregistreerd als begraafplaats.

Begraafplaats met recente graven; vrij centraal een perk van "Les Soeurs Hospitèlieres du très Saint Redempteur" met aan de achterzijde broeders; vooraan links een perk voor de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog. De centrale middengang geeft uit op één van de twee grafkapellen die zich in de noordelijke hoek van de begraafplaats bevinden.

De linkse kapel is een neotraditionele kapel van de familie Pelgrims in bak- en zandsteenstijl op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder leien zadeldak tussen aandaken met schouderstukken; centraal klokkentorentje. Puntgevel met rondboogpoortje in een zandstenen omlijsting met imposten en sluitsteen. Voor de kapel ligt een gerecupereerde grafsteen met opschrift: "Famille Pelgrims de Bigard".

De rechtse kapel is de grafkapel van de familie Hoecke met de oudste begraving van 1954. De kapel komt in 1981 op het kadaster. Kapel op rechthoekige plattegrond opgetrokken uit blauwe hardsteen onder leien zadeldak gevat tussen aandaken, tuitgevel met rondboogdeur en bekronende rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld, rondboogvensters met aluminium ramen gevuld met glas in lood. Eenvoudig bakstenen interieur met zwarte tegelvloer en achterwand en plafond van donkere natuursteen, natuurstenen altaar met Christusbeeld.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling IV (Groot-Bijgaarden), 1953/10 en 1981/16.

Auteurs: Verwinnen, Katrien