Heilige Kruiskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Kruiskapel

Beschrijving

Heilige Kruiskapel gelegen op een kruispunt van wegen bij de grens met Bekkerzeel (Asse) en in de buurt van de voormalige hoeve "Het Waarboomhof". De kapel is gedateerd door een hardstenen gevelsteen in de voorgevel: "PA/ Herckens/ pastoor/ 1859".

Op de splitsing van de weg naar Sint-Ulriks-Kapelle en naar Groot-Bijgaarden zou volgens Verbesselt tot in de 18de eeuw een kapel gelegen hebben. Op de Ferrariskaart (circa 1770-1778) staat deze locatie aangeduid als "Wijrboom Capelle". De kapel behoorde toe aan de abdij van Groot-Bijgaarden. Tot hier kwam de processie van Groot-Bijgaarden.

Witgeschilderde bakstenen kapel met gecementeerde en zwart geschilderde plint op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting, onder pannen zadeldak bekroond met kruis (nok loodrecht op de straat). Puntgevel horizontaal geritmeerd door twee waterlijsten waarvan de bovenste geprofileerd is. Rondboogdeur met uitspringende imposten en houten deur met ijzeren tralie en glas. Wit bepleisterd interieur met rode tegelvloer en houten altaar met opschrift "Wees gegroet o Heilig Kruis", daarboven een kruisbeeld.

• VERBESSELT J. 1967: Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw, deel VI, Tussen Zenne en Dender V, Geschied- en Oudheidkundig Genootschap van Vlaams-Brabant, Pittem, 58.
  • WAUTERS A. 1971 (heruitgave van 1855): Histoire des environs de Bruxelles, Description historique des localités qui formaient autrefois l'Ammanie de cette ville, deel 3 A, Brussel, 137.

Auteurs: Verwinnen, Katrien