• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Eind 19de-eeuws burgerhuis, geregistreerd op het kadaster in 1893 en behorend tot de weinig bewaarde oudere bebouwing in de straat en het dorpscentrum. Op een oude foto uit de jaren 1960 (?) is te zien dat het ging om een vrijstaand pand met een bepleistering, heden gedecapeerd. De woning zou eigendom geweest zijn van dokter Appelmans.

Onderkelderd bakstenen gebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder een leien tentdak. Rechthoekige oorspronkelijk beluikte muuropeningen onder hardstenen lateien; vernieuwd schrijnwerk. De muuropeningen rechts op de begane grond werden aangepast voor de functie als winkel. De lekdrempels zijn doorgetrokken als omlopende waterlijsten. Op de borstwering is nog een extra hardstenen kordon aanwezig. De deurtravee heeft een uitgewerkte omlijsting uit blauwe hardsteen en met hoofdgestellen boven de deur en de vensteropening. De getande houten kroonlijst is bewaard. Het interieur is waarschijnlijk geheel aangepast sinds de jaren 1960, toen het gebouw een nieuwe functie kreeg als bank.

• Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1530, Verheydenstraat 24, bouwaanvraag verbouwing interieur tot bankkantoor, 1964.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling I (Dilbeek), 1893/3.
  • ABEELS G. & BALLET G. 1973: Dilbeek in oude prentkaarten. Dilbeek en cartes postales anciennes, Zaltbommel, z.p.

Auteurs: Verwinnen, Katrien