erfgoedobject

Gemeentehuis en school Itterbeek

bouwkundig element
ID
206971
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206971

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch gemeentehuis met achterliggende school, volgens de kadastrale leggers gebouwd in 1868, gelegen aan de Keperenbergstraat op de grens met Dilbeek ten zuiden van het dorpscentrum van Itterbeek.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met souterrain onder een leien schilddak (nok evenwijdig met de straat). Wit bepleisterde gevels met benadrukt middenrisaliet bekroond met een fronton. De muuropeningen van het middenrisaliet zijn alle vervat in een doorlopende hardstenen omlijsting. Dubbele toegangsdeur met groot bovenlicht gevuld met glas in lood: "Gemeente/ Itterbeek" en het gemeentewapen. Voorts rechthoekige muuropeningen met hardstenen lekdrempels, deels bewaard schrijnwerk. In de zijgevels ook blinde muuropeningen. Er is verder nog hardsteen gebruikt voor de onderbouw, voor een cordonlijst boven het souterrain en de fries en voor de toegangstrap. Links toegang via een poort tot de voormalige achterliggende speelplaats (?).

Achterliggend schoolgebouw van één en twee bouwlagen onder pannen zadel- en schilddaken (ten westen afgewolfd). Bepleisterde baksteenbouw met rechthoekige muuropeningen.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling V (Itterbeek), 1868/3.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis en school Itterbeek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206971 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.