erfgoedobject

Gemeentelijke begraafplaats met oorlogsmonument

bouwkundig element
ID
206979
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206979

Juridische gevolgen

Beschrijving

Begraafplaats ingeplant op diep omhaagd perceel, in twee blokken gedeeld door centraal pad aan het einde eindigend in rond perk met kruisbeeld geflankeerd door beeld van Heilige Johannes (links) en van Maria (rechts).

Oudstrijdersperk met bijhorend oorlogsmonument in rechterblok, aangelegd in 1939 op initiatief van Grembergse oudstrijdersverenigingen, N.S.B. en Z.A.B, gegroepeerd in het "Comité Doodenhulde". Gedenkteken naar ontwerp van Dendermondse kunstenaar Jos De Decker, vervaardigd in Neuvillesteen en plechtig ingehuld op 1 november 1939.

Hoge vierkante hardstenen sokkel met opschrift "Doodenhulde/ N.S.B. Z.A.B/ aan hunne/ overledene makkers/ na den 11 nov. 1918" (vooraan) en "een volk dat/ zyne dooden eert/ eert zichzelf" (achteraan), met opsomming van de namen van de gesneuvelden op linker en rechterkant. Bekroond door natuurstenen beeld van rug aan rug geplaatste gewonde militair en jonge man (opgeëiste) met ransel in de hand. Links op de voet gesigneerd door Joseph De Decker 1939.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentelijke begraafplaats met oorlogsmonument [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206979 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.